Van een groentje kun je leren

Door: Bas Bosman

Rens Goudsmit en Bas Bosman zoeken de uitdaging bij elkaar en schrijven elkaar een blog.

Beste Rens,

We kennen elkaar nu sinds november 2015 via de TK CHALLENGE. Door dit prachtige project werken wij samen, om straks aan het einde van dit jaar een bedrag van € 142.195 opgehaald te hebben voor Hospice Issoria.

Jij hebt jezelf hierin als doel gesteld om in New York City de marathon te gaan volbrengen. Niet alleen dat, in het eerste gesprek zei je ook gelijk dat je die in ieder geval onder de 3u30m gaat lopen. “Zo, zo”, dacht ik. Volgens mij heb ik dat zelfs uitgesproken. Strakke woorden voor iemand die tot nu toe slechts de lengte van een hockeyveld kent. Ongetwijfeld een fitte jongen, maar 42 kilometer asfalt brengt ook andere aspecten met zich mee. En ik kan het weten. Met 6 marathons, 4 halve triathlons en een Ironman achter m’n naam, weet ik wel een beetje wat de lange duur inhoudt.

Gaandeweg leerde ik je kennen als een fanatieke jongen. Beetje competitie van alles maken, beetje humor, maar ook daden. Ik zag een trainingsrondje voorbij komen waarin je over 11 kilometer een erg strakke tijd liet zien. Maar 11 kilometer lopen is niet zo lastig. Dat is nog steeds onder het uur.

Afgelopen 10 januari stonden we dan voor het eerst samen aan de start van een serieuze wedstrijd: de halve van Egmond. Niet hand in hand, maar jij en ik ergens verdeeld over de 20.000 deelnemers aan deze afstand. Wat een hondenweer was het. Windkracht 6, koud en het begon nog te regenen ook bij de start. Die eerste 6 kilometer over het strand waren niet de leukste meters die ik ooit gemaakt hebt.

Een toptijd ging het niet worden voor mij deze dag. Dat wist ik al van tevoren. Daarvoor ben ik al iets te lang off season en heb ik die vrijdag er voor net iets te veel biertjes gedronken.

Zonder dat we van tevoren echt iets naar elkaar uitgesproken hadden, gold die dag toch wel iets van een competitie. Gelukkig had ik eerder die week al gemeld dat jij deze strijd wel ging winnen van me. Je was dan ook al een week niet in de kroeg te vinden en je had je voorbereid met serieuze koolhydraten. Dat zijn allemaal beginnersfouten, waarvan je nog geen weet hebt. Het gaat echt niet om de laatste week. Het gaat om de meters die je in de maanden hiervoor hebt gemaakt.

Potverdikkeme, wat heb jij strak gelopen. Ik liep al niet slecht in deze omstandigheden met een tijd onder de 1u50m. Ik hoop op 10 minuten sneller, maar dit was het maximale. Wat zie ik bij Rens staan: 1u38m14s. Dat is niet even een tijd. Dat is daden bij de woorden voegen. Dat is 21.095 barre meters wegzetten alsof je het al jaren doet.

Weet je wat het is Rens: ik kan er alleen maar enthousiast van worden. Ik word sowieso enthousiast van iedereen die een eigen uitdaging aangaat. Los van tijd en afstand. Dus ook van ‘een groentje die wel even een marathon onder de 3u30m gaat lopen.’ Want dat ga jij gewoon doen op 6 november dit jaar. Dat weet ik zeker.

Ik zorg er natuurlijk wel voor dat ik op 10 april mijn tijd in Rotterdam een beetje scherp wegzet. Succes ermee jongen. Je kunt het.