Maak kennis met de gezichten achter de TK Challenge. Het derde interview is met Eva van der Post, die werkzaam is bij de Gemeente Leiden. De gemeente is al vanaf het begin partner van de TK Challenge.

Door: TK Challenge & Eva van der Post

Eva, vertel eens waarom de Gemeente Leiden het belangrijk vindt om partner van de TK Challenge te zijn?

“Wij vonden het een leuk initiatief en wilden ook bijdragen aan de vitaliteit van onze medewerkers. Sport vinden wij belangrijk en we proberen dan ook zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. Daarnaast is de TK Challenge een mooi initiatief om samen met partners uit de stad te doen. Het is leuk om met elkaar te sporten en daarmee ook nog een bijdrage te kunnen leveren aan het goede doel. Dit waren eigenlijk de drie redenen voor de Gemeente Leiden om partner te worden van de TK Challenge.”

Wat betekent sport voor de Gemeente Leiden?

“Sport en gezondheid zijn dus belangrijk voor onszelf en onze medewerkers, maar de gemeente wil met name als stad vitaal zijn. We streven naar vitale, gezonde inwoners en willen dat als gemeente ook uitstralen. Met ons sportbeleid dragen we daar aan bij. Bijvoorbeeld met regelingen om meer mensen aan het sporten te krijgen. Zo is er de minima subsidieregeling, voor mensen die een abonnement op een sportvereniging niet kunnen betalen. Ook bieden we jongeren de mogelijkheid om een nieuwe sport uit te proberen; door een 10-tal proeflessen te volgen voor een gereduceerd bedrag. Verder is de gemeente verantwoordelijk voor de sportlocaties en huisvesting van sportverenigingen en zijn we betrokken bij diverse sportevenementen. Er zijn dus veel mensen op veel vlakken mee bezig. Zelfs wethouder Marleen Damen heeft een paar keer meegelopen met evenementen, dat is toch het goede voorbeeld geven!”

Waarom is een initiatief als de TK Challenge belangrijk?

“Het leuke aan de TK Challenge is onder andere dat je samen sport en ook met mensen van andere organisaties. Ik heb bijvoorbeeld mensen ontmoet van Zorg en Zekerheid, de Rabobank en het LUMC. Dat is ook goed voor de samenwerking op andere vlakken. De TK community is een mooi netwerk, waarmee we samen Leiden een beetje mooier kunnen maken en organisaties kunnen helpen.”

Ben je zelf sportief?

“Ik loop zelf hard en doe aan pilates, maar sporten met collega’s doe ik vooral voor de gezelligheid. Ik ben geen diehard, maar dat hoeft ook niet bij de TK Challenge, je kunt gewoon alle afstanden doen. Verder organiseer ik binnen mijn team de Ambtenarenmarathon, waarbij je met je team een hele marathon loopt. Hier doen allerlei gemeenten aan mee en het is heel leuk om dat met een team van collega’s te doen.

Hoe hoop jij dat de toekomst van de TK Challenge er uit ziet?

“Ik vind het een heel mooi initiatief en ik hoop zeker dat dit succesvol blijft voortbestaan. Sinds dit jaar zijn er meerdere sporten bij de TK Challenge opgenomen en dat maakt het diverser, leuker en toegankelijker voor meer mensen. Wij zullen als gemeente zeker betrokken blijven en onze gebouwen volgend jaar weer beschikbaar blijven stellen voor de evenementen. Het is natuurlijk heel leuk dat wij het Stadhuis als start en finish van de Leiden Marathon kunnen aanbieden en het Stadsbouwhuis voor de Singelloop. Ik gun de TK Challenge ook veel nieuwe partners, die met frisse moed hun medewerkers kunnen stimuleren om mee te doen. Het is verder ook mooi dat de TK Challenge de vitaliteitspartner van het Singelpark is, een plan waar wij als gemeente nauw bij betrokken zijn en waar ik zelf als deelnemer aan de TK Challenge graag aan bijdraag.”