Leiden Halve Marathon

Door: Henny Westdijk

De Leiden Marathon is toch wel een van mijn meest favoriete. Andere zijn ook leuk, Breda is altijd erg gezellig, de CPC heeft weinig bochten en loopt daardoor lekker snel en de Dam tot Dam is uniek. Maar de Leidse wedstrijd heeft gewoon veel pre’s: goed georganiseerd, de beste start die je je bij een groot evenement kunt wensen en natuurlijk de prachtige route. En als je dan mag lopen om ook voor de Hospice Issoria geld in te zamelen dan is het helemaal goed. Dus afgelopen zondag weer met veel plezier op tijd opgestaan om met de andere TK Challengers op tijd aan de startlijn te staan voor de halve. De afgelopen weken is het gelukt goed te duurlopen, heb dus veel kilometers in de benen en ben dus vol vertrouwen.

Gelijk de eerste kilometer lukt het om het goede tempo te pakken, mede dankzij de goed georganiseerde start. Ik wil meedoen aan NY marathon en heb me voorgenomen niet alles te geven om zo niet al te veel hersteltijd nodig te hebben. Vooral dus ook lekker te genieten van de route en ik loop dus een tandje minder snel dan gebruikelijk, 4:50 per kilometer. Ik word tijdens de start aan alle kanten ingehaald door snelle lopers. Langs de kant van de Lammeschansweg is het druk met mensen die ons aanmoedigen, ondanks de vele regen die net daarvoor is gevallen. Maar we hebben veel geluk, vlak voor de start is het droog geworden en de buienradar geeft aan dat dat ook zo blijft tot het einde van de race.

Twee kilometer na de start steken we het kanaal over en lopen langs de Vrouwevaart richting Zoeterwoude. Het tempo van de lopers stabiliseert een beetje, we halen minder in en worden ook minder ingehaald. Dat loopt wat rustiger, iedereen vindt zijn tempo. Langs de kant staan mensen vanuit hun tuin ons aan te moedigen. Het is best warm en omdat het net geregend heeft is het vochtig en dus benauwd. Sommige lopers zijn daarom nu al erg aan het puffen, dat is wel bijzonder. Ik heb er gelukkig niet zoveel last van, maar voel het wel een beetje. Nadat we Zoeterwoude gepasseerd zijn is er de eerste drinkpost en vanwege dat warme weer drink ik maar extra goed, het voelt alsof dit een hoop zweet kosten… Daarna lopen we dwars door de polder en achterhalen de eerste pacers, die van de marathon en lopen op 4 uur en een kwartier. Die moeten nog een eindje. Langs de kant staan grote borden met teksten als ‘zweet is vet dat huilt’ en ‘iedere stap brengt je dichter bij je doel’. We hebben tijdens het lopen gelukkig genoeg tijd om de filosofische betekenis daarvan goed tot ons door te laten dringen.

5 kilometer verder lopen we richting Rijndijk door buurtschappen Vrijhoeve en Groenendijk, die maken altijd een feestje van de passage van de lopers. Onze namen staan op de startnummers en regelmatig wordt je persoonlijk toegejuicht door een vreemde, en het helpt altijd. Ik haal een andere TK Challenge loper bij en loop een tijdje met hem op, hij heeft een voor mij prettig tempo. Even daarna komen we in de bewoonde wereld van de woonboulevard in Zoeterwoude en maken, na over het door de genie aangelegde ponton gelopen te zijn, de splitsing van de halve en de hele marathon. De echte helden slaan rechtsaf, voor de halve ga ik linksaf. De hele marathon doen we wel in november, daar kunnen we nog even naar uit kijken. Vervolgens langs de Oude Rijn en door het dorp Zoeterwoude richting Leiderdorp. Hier moeten we wendbaar zijn door de vele bochten en er zijn veel verkeersdrempels. Het tempo is nog steeds goed en tot mijn blijde verrassing staan er een paar Rabo collega’s langs de kant die ons volop aanmoedigen. Dat komt goed uit want langzamerhand worden de benen toch wel iets moeier, zo richting het einde van de loop.

Op 17,5 km lopen we over de brug de Lage Rijndijk op en dus Leiden weer in, de laatste fase van de wedstrijd. Iedereen heeft het nu warm en er al veel kilometers opzitten. Een medeloper is wel heel erg aan het kreunen en steunen en ik vraag of het een beetje met hem gaat, maar aan zijn antwoord te merken is dat niet echt het geval. Ik blijf maar even naast hem lopen om te kijken of dat wat steun geeft, maar even later doet hij het, ik denk erg verstandig, toch wat langzamer aan. We gaan de Leidse singels op en met een tempo van 5 minuten per kilometer doe ik het de laatste 2 kilometer ook wat rustiger, aan het einde heb ik dan misschien nog wat over en loop dat dan weer in.

Even later komen we in de binnenstad. Door het weer is het niet heel erg druk met toeschouwers, maar toch is het leuk om aangemoedigd te worden tijdens het laatste stuk. Bij de laatste kilometer zet ik wat aan en versnel richting 4:45, toch nog even kijken wat er in zit. Op het einde hoor ik de speaker die iedereen enthousiast binnenhaalt. Vlak voor de finish zie ik mijn gezin nog in een flits staan langs de kant. Met een laatste eindsprintje en toch wel buiten adem kom ik over de finish. Doel bereikt: heerlijk kunnen genieten en een goede tijd van 1 uur 43 minuten, precies zoals gehoopt.

Komende weken starten we bij ons verschillende acties, o.a. bloemen- en ijsverkoop, rommelmarkt etc. voor de fundraising. Ik hoop dat dat erg succesvol is en we een flink bedrag binnen halen om ons einddoel wat dat betreft te gaan halen.