Road to New York marathon 2016 met TK Challenge

Door: Guido Verschoor

TK Challenge, ik ben in aanraking gekomen met de TK Challenge door Rens Goudsmit. Hij vertelde mij over zijn idee om voor een goed doel aan hardloopwedstrijden deel te nemen met als kers op de taart de marathon van New York. Daarbij vroeg hij of ik ook geïnteresseerd was om mee toen doen en of mijn praktijk, SMC Oegstgeest, de deelnemers vanuit TK zou kunnen begeleiden tijdens hun voorbereiding en gedurende het hele jaar. Naast het goede doel stond het lopen van de marathon van NY ook op mijn bucket list. Daarom dacht ik; waarom ook niet! 2016 het jaar van de TK Challenge. De eerste lopers melde zich bij SMC voor een loopanalyse en voor het bespreken van een trainingsschema om zo de persoonlijke doelen te kunnen halen. Ik merk dat iedereen ietwat nerveus, maar vooral vol goede moed is begonnen! Wat de TK Challenge zo bijzonder motiverend/inspirerend maakt, is de diversiteit van de community, welke volledig wordt benadrukt met de slogan ‘What’s your distance’.

Dan de kick off! De eerste stop was de CPC van 10km. Ik kwam goed voorbereid aan, echter wel onbekend met een hardloopevenement. Ik stond in het startvak en had nog snel mijn flesje water leeggedronken. Dit was helaas de grootste fout die ik kon maken, want als je eenmaal in het startvak staat mag je hier niet meer uit. Wat maakte dat ik de 10 km zo snel mogelijk heb gelopen om bij de finish eindelijk naar de wc te kunnen (mijn excuses voor Johan die ik daarmee met hetzelfde tempo de 10km heb overgejaagd). Leermoment, drink nooit grote hoeveelheden vlak voor een race!

Next stop, de Singelloop in Leiden. We zijn gestart met 300 lopers en daardoor ontstond er over de singels een natuurlijk lint van herkenning. Dat maakte deze korte loop erg leuk om te doen. Toen brak het moment aan van de eerste halve marathon! De eerste halve marathon stond gepland in Leiden, een thuiswedstrijd dus! Helaas raakte ik 5 weken ervoor geblesseerd en heb ik alleen in de week van de marathon twee korte loopjes gedaan. Doordat ik me hierdoor minder goed kon voorbereiden ging ik een tikkeltje nerveus van start. Gelukkig is alles zonder problemen verlopen en was hiermee het vertrouwen herwonnen. Dus weer helemaal back on track!

De Dam tot Dam loop! De training gaat goed, lange duurlopen tot wel 28km had ik in de pocket, die 16 km zou dus geen probleem moeten zijn. De Dam tot Dam is een erg aantrekkelijke loop vol met muziek en publiek. De ideale mix om het tempo fors te verhogen. Ik loop een mooie PR en voel dat er zelfs nog ruimte is voor verbetering!

Een tussendoortje, vorige week liepen we nog gezamenlijk de Dam tot Dam loop en nu staan ik alweer klaar voor de halve van Katwijk. Deze deed zijn naam eer aan als zwaarste halve marathon van Nederland, maar is zeker ook een van de mooiste. Ondanks dat het niet een officiële TK Challenge loop is kom ik toch een paar challengers tegen. We begroeten elkaar en wensen elkaar succes. Zo zie je dat alleen al het dragen van het challenge shirt een groepsgevoel oplevert en een vorm van herkenning!

Amsterdam, de laatste halve marathon voor de grand finale (NY). De dag van de Amsterdam marathon gaf mijn schema aan dat ik 30-32 km moest lopen. Na wikken en wegen heb ik besloten eerst 10km te doen en daarna te starten voor de halve. Wat viel dat tegen, mijn benen voelden zwaar aan en hadden geen zin om die 21 km te lopen. Toch was ik erg tevreden met een tijd van 1.44. Mentaal zit het dus goed!

Nu zijn we in de laatste fase beland van de training. Dit is het moment waar maanden lang voor is getraind, het aftellen tot de New York marathon is begonnen en de spanning stijgt. Ik denk dat ik maar even een rondje ga lopen om dit van mij af te zetten…