Maak kennis met de gezichten achter de TK Challenge. Het tweede interview is met Lizette Jaques, een van de oprichters van de TK Challenge. Ze gaat aanstaande zondag de hele marathon lopen tijdens de Leiden Marathon.

Door: TK Challenge & Lizette Jaques

Lizette, hoe ben je op het idee van de TK Challenge gekomen?

“In 2015 heb ik samen met Rens en Rogier het idee van de TK Challenge bedacht. We waren aan het borrelen bij TK en de Singelloop kwam ter sprake. Ik liep niet mee en zei voor de grap “Voor die afstand kom ik mijn bed niet uit. Als we met kantoor iets écht cools gaan doen ben ik er bij”. Er werd voorgesteld om een plan te maken. We hebben toen met zijn drieën in het diepste geheim een plan gesmeed om voor te leggen aan het bestuure. De presentatie werd heel goed ontvangen en ze waren enthousiast over het concept van TK Challenge. Dat het nu zo groot zou zijn hadden we toen niet durven hopen.”

Waar staat de TK Challenge voor?

“Het is een business community met een netwerk van sporters. Het is laagdrempelig en daarom kan iedereen meedoen. Het gaat om jezelf uitdagen en samen uitdagingen aangaan. Het is belangrijk om gezonder te gaan leven en vitaler te worden. Daar past de visie van de TK Challenge goed bij. En dit alles voor een goed doel!”

Wat heeft jou gedreven om de hele marathon te lopen?

“Op mijn bucketlist stond het lopen van een hele marathon. En de marathon der marathons is natuurlijk de Marathon van New York. Dus dat heb ik gedaan. Dit was mijn eerste Marathon. Aanstaande zondag ga ik mijn tweede marathon lopen, tijdens de Leiden Marathon.”

Wat betekent sport voor jou?

“Inmiddels best veel. Ik heb een drukke baan, dus sporten betekent voor mij ontspanning. Sporten is belangrijk voor je. Het is een wedstrijd met jezelf en het biedt vrijheid. Het een zijn met jezelf en kijken waar je lichaam toe in staat is. Ik houd altijd een mooie quote in gedachten: ”Het leven is een hardloopwedstrijd, er zijn altijd mensen die sneller of langzamer zijn dan jij. Maar waar het uiteindelijk om gaat is het vuur waarmee je hebt gelopen. “In het hardlopen vind ik een meditatieve flow.”

Hoe hoop jij dat de toekomst van de TK Challenge Foundation er uit ziet?

“Ik hoop vooral dat het een lang leven beschoren is. Dat, ongeacht wie het regelen, de TK Challenge zich kan blijven inzetten voor goede doelen. En mensen het nog steeds leuk vinden om zich aan te sluiten bij de Challenge. Ik hoop dat het mensen kan blijven inspireren en uitdagen om verschillende sporten te doen. Dat we verschillende sporten doen past goed bij de diversiteit die TK kenmerkt. Ik hoop dat dit zo blijft. Hopelijk blijft het netwerk zo lang mogelijk bestaan en ontstaan hier nog meer mooie dingen uit.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog niet aangesloten zijn bij de TK Challenge?

“Het gezamenlijk aangaan van sportieve challenges is een heel mooi gevoel en schept echt een band. Met elkaar sporten zou ik iedereen willen aanraden. Samen is namelijk leuker dan alleen. En je gaat beseffen dat je blij mag zijn dat je überhaupt kúnt sporten, terwijl sommige mensen dit niet kunnen. Het vuur waarmee je het doet is belangrijk, je doet mee om het meedoen. Gewoon doen en kijken hoe je het ervaart!”