De uitdaging van… de New York Marathon

Door: Hans en Coco Walstra

LEIDEN – Het Witte Weekblad besteedt iedere maand in de rubriek De uitdaging van… aandacht aan de TK Challenge, geïnitieerd door TeekensKarstens advocaten notarissen. Via diverse hardloopactiviteiten is het doel om 142.195 euro op te halen voor Hospice Issoria. De streefdatum is de marathon van New York op zondag 6 november. Deze keer: Hans en Coco Walstra, vader en dochter, aan het woord over de ultieme uitdaging de marathon van New York.

Twee marathonlopers

“Dit jaar word ik 60 jaar en dat is een goed moment om mijn eerste en (waarschijnlijk) laatste marathon te lopen. Een echte uitdaging.” zo zegt apotheker Hans Walstra. Via TK Challenge sponsor Apotex heeft Hans zich aangemeld. En met deelname aan de halve marathon van Leiden, de Dam-tot-Dam loop en de New York marathon een zeer actieve deelnemer. Gesponsord door zijn apotheek en Apotex. Al ruim 20 jaar loopt Hans hard, meestal in de Waterleidingduinen bij De Zilk.

Coco Walstra (25) is zesdejaars studente Geneeskunde. Een ervaren hardloopster met twee halve marathons, de Dam-tot-Dam loop en diverse korte runs op haar trackrecord. Dit wordt haar eerste marathon. “Ik denk dat het een fantastische ervaring wordt, in een van de tofste steden van de wereld, met duizenden andere lopers. Het zal wel druk zijn, dat is heel anders dan op de vroege zaterdagochtend langs de Amstel.”

Nog minder dan drie maanden te gaan

Een strak trainingsschema is noodzakelijk! Coco traint vier avonden per week (zij loopt van Hillegom naar het Spaarne Ziekenhuis, waar zij werkt) en in het weekend een lange training die zij steeds verder uitbouwt. Ook goed slapen en voeding is belangrijk. “Ik volg een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten.” Hans vertelt dat hij sinds zijn aanmelding drie keer in de week is gaan hardlopen. “Doordeweeks 10-15 km, in het weekend rond de 20 km in de geweldige natuur. Uiteraard wel je vochtinname in de gaten houden en regelmatig een energy-gel innemen. Dat werkt goed.”

Het persoonlijke doel

Het streven is om de marathon uit te lopen én binnen 4 uur te finishen. “Maar vooral om comfortabel te blijven lopen en zoveel mogelijk te kunnen genieten!” vult Coco aan. Het samen lopen maakt deze uitdaging nog meer bijzonder. Via Social media als Facebook, Runkeeper en Runtastic volgen zij elkaars prestaties. Stiekem willen zij natuurlijk niet voor elkaar onder doen.

Met het hele gezin naar the Big Apple

De supporters hebben een belangrijke rol! “Zij staan natuurlijk langs de kant in de meest extravagante outfit. Want ze moeten wel opvallen tussen die tienduizenden toeschouwers. Verder gaat het vooral om de gezelligheid en mentale steun. En misschien letterlijke ondersteuning als wij na de finish richting het hotel moeten strompelen.”

“We willen dat spektakel van maffe Amerikanen wel eens live meemaken. We hebben er zin in!” aldus Hans.